Cu ajutorul testelor de PH/aciditate putem afla care este riscul apariției unei carii la un pacient, nivelul de aciditate al salivei și plăcii bacteriene fiind direct proporțional cu riscul carios (cu cat ph-ul e mai acid, cu atat e mai probabila aparitia de noi carii prin demineralizarea smaltului).
Testul implica colectarea unei cantitati mici de saliva si placa bacteriana cu ajutorul unei spatule, este rapid si complet nedureros!
Un pacient carioreceptiv este o persoană predispusă la patologie carioasă, prezentînd multiple focare de demineralizare a țesuturilor dentare dure ( pete albe cretoase fără luciu) cât și multiple procese carioase acute.
În determinarea carioreceptivității individuale, o importanță deosebită o are
Un ph salivar bazic se opune acizilor produși de speciile cariogene, protejând smalțul și prevenind cariile. Dimpotrivă, o saliva acidă tendențial ridică riscul de patologie carioasă.
În saliva, pe lîngă bicarbonații care au rolul de a tampona aciditatea, există, de asemenea, substanțe, cum ar fi lizozim, cu acțiune antibacteriană. Deci, este important ca glandele salivare să producă cit mai multă saliva pentru a reduce riscul carios.
prin urmare, dacă dieta este bogată în zaharuri și o igienă slabă pe cale orală, saliva va fi bogată în bacterii cariogene și acide pentru activitatea lor.
Un nivel ridicat de carioreceptivitate necesită acordarea unei atenții deosebite igienei orale la domiciliu, limitând cât mai mult posibil consumul de alimente cariogene și, eventual, efectuarea - sub supravegherea medicului stomatolog - a unui tratament fluoroprotector.
Tot in cadrul DAVINCI dental clinic, se poate depista, cu ajutorul unui test special Micro IDENT ce poate identifica natura bacteriilor existente in cavitatea bucala a fiecarui pacient, daca acesta este sau nu candidat pentru boala parodontala. În conditiile in care boala paradontala se prezinta adesea fara semne evidente in etapele sale incipiente.
Testul, deloc dureros consta in prelevarea unor probe din fiecare cadran al cavitatii bucale si trimiterea acestuia intr-un laborator de analiza specializat. Rezultatul testului va fi interpretat de catre un medic parodontolog, pacientul trebuind sa urmeze variantele de tratament recomandate.
Parodontita sau boala parodontala, în popor boala “ dintilor sanatosi” reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor (parodontiului) si este o leziune ireversibila, care in timp duce la pierderea dintilor de pe arcadele dentare. Parodontita constituie faza evolutiva si/sau complicatia gingivitei.
Alaturi de predispozitia genetica individuala a pacientului, care are o influenta majora asupra severitatii tabloului clinic, exista germeni asociati parodontitei care genereaza procesul inflamator. Cresterea acestor agenti patogeni anaerobi sau facultativ aerobi este favorizata de anaerobioza din spatiul parodontal.
Cele mai frecvent implicate bacterii sunt:
Indepartarea mecanica a biofilmului dentar si eliminarea factorilor iritanti locali constituie baza terapiilor parodontale initiale.
Totusi, acest protocol terapeutic are limitele sale. Nu toti pacientii sau toate regiunile dentare raspund favorabil si uniform la terapia mecanica conventionala.
Eficacitatea redusa a terapiei poate fi explicata de o serie de factori (locali sau generali) care tin de gazda, forma de boala si compozitia biofilmului.
De asemenea, agentii patogeni nu sunt localizati numai in placa dentara ci si pe fata dorsala a limbii sau alte zone ale mucoasei bucale. Pentru a preveni reinfectia regiunilor tratate terapia trebuie sa afecteze toti patogenii din cavitatea buco-faringiana2.
Avand in vedere natura infectioasa a parodontitei si a limitelor terapiei mecanice folosirea antibioticelor este justificata in anumite forme de boala
Decizia de a opta pentru un tratament antibiotic local sau sistemic va fi luata de catre medicul stomatolog dupa evaluarea corecta a beneficiilor (tratarea pacientilor cu parodontita refractara la tratamentul conventional) vs. reactii adverse (riscul de dezvoltare a unor specii bacteriene rezistente sau de infectii fungice)
Antibioticele pot fi administrate local sau sistemic. Desi prin tratamentul local se elimina riscul reactiilor adverse sistemice exista dezavantajul ca rezervoarele de patogeni nu sunt complet eliminate si se poate produce recolonizarea zonelor tratate.
Antibioticele administrate sistemic penetreaza la nivelul pungii parodontale si ataca bacteriile care nu sunt afectate de tratamentul mecanic si de antibioticoterapia locala. In plus, acestea pot suprima si organismele patogene localizate la nivelul limbii si in alte zone ale cavitatii bucale, asigurand eradicarea infectiilor si prevenirea recurentelor.
Pentru aplicarea unei antibioticoterapii tintite si evitarea prescrierii unor medicamente ineficiente anumite categorii de pacienti pot beneficia de teste pentru identificarea bacteriilor patogene.
Testele micro-IDent efectuate la DAVINCI dental clinic au la baza tehnica polimerizarii in lant (PCR) si prezinta o specificitate inalta pentru identificarea bacteriilor parodontopatogene si stabilirea cantitatii lor relative.
Testele sunt de asemenea mai sensibile decat cultura bacteriana deoarece identifica germenii dupa ADN, indiferent de viabilitatea acestora (bacteriile anaerobe rezista adesea foarte putin in cursul transportului catre laborator si culturile pot da rezultate fals negative pentru patogenii parodontali).
Testul micro-IDent A face posibila determinarea celor cinci markeri importanti parodotogeni: Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Bacteroides forsythus si Treponema denticola). In unele cazuri de parodontita spectrul de diagnostic poate fi largit prin determinarea altor 6 germeni: Peptostreptococcus micros, Fusobacterium nucleatum/periodonticum, Eikenella corrodens, Campylobacter rectus, Eubacterium nodatum si Capnocytophaga spp (testul micro-IDent B).
Daca v-a placut acest articol si doriti mai multa informatie despre parodontita, carioreceptivitate, tipurile de tratament al cariei și parodontitei, complicatiile unui tratament tardiv sau va intereseaza cine suntem, VEZI AICI DETALII:
1.Micro-ident- testul ce depisteaza de timpuriu Parodontita
2. Parodontita, cauze, tipuri, diagnistic și tratament
3. Tratamentele de flourizare
4.Sensibilitate dentara la cald si rece
5. Carioreceptivitatea
5. Tratamentele in urgenta dentara
7. De ce să te te tratezi la DAVINCI dental clinic?
8.Prima vizita DAVINCI dental clinic