Odontoterapie

Tratamentul cariilor dentare în clinica stomatologică DAVINCI dental clinic

Salvează-ți dintele natural! Tratează caria dentară la timp! Caria dentară este o boală dentară, ce nu dispare niciodată de la sine - cu alte cuvinte, tratarea cariilor este vitală pentru supraviețuirea dintelui. Lăsată netratată, caria evoluează, distruge smalțul și dentina ajungând la pulpa dentară, cauzând distrugerea nervului care se află în aceasta din urmă (la această etapă este inevitabil un tratament endodontic, mai complex și mai costisitor decât aplicarea unei simple obturații dentare). În cazurile cele mai complexe se ajunge chiar la pierderea dintelui cu ulterioara lui extracție.

Tratament carie dentara in Chisinau, Davinci dental clinic

Tratamentul cariei dentare în fazele incipiente este minim invaziv, adică nedureros și rapid. Bineînțeles și costurile vor fi mai mici atunci când tratăm o carie mică, recent formată.

DAVINCI dental clinic promovează activ conduita profilactică, efectuând sigilări profilactice a dinților tineri (proaspăt erupți la copii și adolescenți): neinvaziv, fără durere și cu rezultate excelente în timp.

Care sunt tratamentele dentare ale cariei dentare în clinica stomatologică DAVINCI dental clinic?

Deoarece cariile sunt cea mai răspândită problemă dentară, este clar că noi, echipa DAVINCI dental clinic, efectuăm cu succes și cu rezultate GARANTATE tratamentul cariilor dentare. 

Tratamentul cariilor presupune multă atenție și un medic stomatolog profesionist care să curețe întreaga suprafață cariată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații (plombe) dentare și să se asigure că dintele refăcut va rămâne sănătos pe termen lung. 

Practicile întâlnite și puse în aplicare de către medicii noștri stomatologi, sunt două:

  • Plombe/obturații coronare (cele mai frecvente, când tratarea cariilor se face la nivelul smalțului dentar);

  • Tratamente de canal (endodontice, când este afectată pulpa dentară).


Conform datelor OMS, caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să prevenim apariția cariilor și să nu amânăm tratamentul cariei din stadiile incipiente. 

Tratamentul efectiv al cariei dentare la stomatologia Davinci dental clinic

Cariile dentare nu dispar de la sine și netratate la timp sau necorespunzător, ele pot evolua rapid și pot afecta structura dintelui natural, ba chiar și a țesuturilor înconjurătoare. Tratamentul cariilor presupune multă atenție și un medic specialist care să curețe întreaga suprafață cariată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații dentare calitative și să se asigure că dintele refăcut va rămâne sănătos pe termen lung. Diferite clinici stomatologice au diferite abordări și prețuri pentru tratamentul cariilor, dar nu fiecare instituție garantează calitatea materialelor, lucrului și rezultatul final. Noi o facem. Cu încredere.

Tipuri concrete de tratament al cariilor dentare la DAVINCI dental clinic


  1. Tratamentele profilactice cu fluor s-au dovedit a fi foarte eficiente, însă sunt utile doar în stadiile incipiente ale leziunilor carioase, când reprezintă doar o zonă de demineralizare (cretoasă, fără luciu) a smalțului dentar. Aceste proceduri se numesc Terapie de remineralizare sau Fluorizare, folosindu-se geluri, lacuri sau paste cu conținut bogat în fluor.

Fluorul fiind un element activ, pătrunde în canaliculele dentinare și întărește smalțul, crescându-i rezistența împotriva acizilor din băuturile și alimentele consumate zilnic.

Atenționăm! Sunt foarte mulți pacienți cu un risc crescut de carioreceptivitate, cu procese carioase acute și zone de demineralizare multiple la nivelul tuturor dinților. În scopul depistării cauzei acestor procese cariogene, medicii de la DAVINCI dental clinic recomandă efectuarea așa-ziselor Teste de carioreceptivitate înainte de a începe terapia de remineralizare.


  1. Sigilarea fisurilor reprezintă închiderea ermetică a molarilor proaspăt erupți. Manopera constă în aplicarea unui strat foarte subțire de sigilant dentar fluid, pe suprafața masticatorie a dinților în șanțuri și fosete. Astfel, se realizează o barieră mecanică de protecție împotriva plăcii bacteriene. În același timp se previne apariția cariei dentare, căci sigilantul are în compoziția sa substanțe antibacteriene pe bază de fluor. Acestea se eliberează continuu pe o perioadă îndelungată. în consecință cresc rolul protector, scăzând riscul molarilor de a se caria. 

Medicii de la DAVINCI dental clinic vă recomandă să monitorizați erupția molarilor permanenți de 6 și respectiv de 12 ani la copiilor dvs și să vă programați pentru procedura de SIGILARE A FISURILOR nu mai tirziu de 4-5 luni de la eruptia lor


3. Obturația estetică cu material fotopolimerizabil - reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte afectat de carie, disponibil practic în orice clinici stomatologice și chiar în simplele cabinete dentare din policlinici. Această procedură presupune ca medicul stomatolog să curețe zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și umplerea spațiului cu un compozit biocompatibil cu organismul, care va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural și care va reda funcționalitatea dintelui. În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali sau cei vizibili pe linia surâsului, unde estetica dentară este foarte importantă.

4. Obturația de canal - în cazul în care caria dentară a distrus structura dintelui și a dus la inflamarea pulpei dentare și a nervilor este nevoie ca medicul specialist în endodonție sa înlăture pulpa (nervul mortifcat) și să curețe, să dezinfecteze canalele radiculare, ulterior să plombeze cu un material biocompatibil. Există și situații în care coroana dentară este distrusă mai mult de 60% și fost sever afectată, astfel încât pentru a o restaura, în urma unui tratament endodontic, medicul apelează la o reabilitare protetică a dintelui cu o coroană dentară cu pivot sau la incrustația dentară ceramică.


De ce să alegi tratamentele cariei dentare la DAVINCI dental clinic :

  • Cei mai buni medici stomatologi, specializați în odontoterapie la nivel național și internațional.

  • Obturații ultra-calitative - utilizarea celor mai bune și durabile materiale fotopolimerizabile cît și a celui mai bun sistem de adeziune fabricat de firma KURARAY (Japonia), lider mondial în materie de adezivi.

  • Radiografii digitale pentru diagnosticare și pentru a evalua cât de extinsă și profundă este caria dentară.

  • Obturaţii radiculare realizate cu sprijinul unei tehnologii moderne şi sigure (pentru cazurile complicate, care necesită tratament endodontic).

  • Utilizarea sistemelor de izolare (diga, coferdam) împotriva salivei bucale, pătrunderea căreia pe suprafața dintelui în momentul aplicării materialului de plombare este nedorită (obturațiile cad). Deci Diga este o folie elastică din cauciuc ce se folosește pentru a izola spațiul de lucru – mai precis, pentru a împiedica saliva și bacteriile pe care aceasta le conține să-l contamineze. 

  • Utilizând lupele de magnificație, medicii de la DAVINCI dental clinic pot să prepare cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia.

  • Utilizarea biomaterialelor care, sub obturaţiile coronare, ajută la conservarea vitalităţii dintelui;

  • Obturaţii estetice fotopolimerizabile, cu estetică extraordinară şi rezistenţă maximă.

  • Acordarea Certificatului de Asumare a Calității (adică Garanție) de 8 ani la obturațiile fotopolimerizabile.

Medici specializați în terapia cariilor dentare

Medicii de la DAVINCI dental clinic sunt specializați în terapia cariilor dentare. Se perfecționează continuu la conferințe și congrese naționale și internaționale, utilizând în practica zilnică tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente non-invazive și conservative, menținând cât mai mult din structura inițială a dintelui natural. 


Diversele probleme ale dinţilor, de la carii simple până la complicaţii grave ale acestora, pot fi eliminate cu ajutorul tratamentelor terapeutice corespunzătoare. Tratamentele presupun refacerea structurii şi a funcționalităţii dinţilor afectaţi, cu ajutorul unor materiale şi tehnici moderne, care permit obţinerea de rezultate durabile şi perfect estetice.

Simptomele cariilor sunt:

  • pete maronii spre negru sau cavități dentare;

  • durere suportabilă strict provocată de alimente sau băuturi reci, dulci, și care încetează odată cu îndepărtarea stimulului;

  • papila interdentară iritată (zona gingivală interdentară sângerândă), care poate fi un indiciu pentru prezența cariilor interdentare;

  • scămoșarea aței interdentare în cazul prezenței unei carii interdentare.

Diferenta între obturație (plombă) și restaurare - tratamentul cariilor în detalii vs corecția formei, culorii dinților

Obturațiile reprezintă metoda de reconstrucţie a unui dinte deteriorat de carii, pentru a-i reda funcţia şi forma normală. Când execută o obturaţie, medicul stomatolog îndepărtează întâi ţesutul dentar afectat, curăţă zona, apoi umple cavitatea cu material de obturaţie, pentru a reda forma dintelui.

Restaurarea estetică a dinților

Performanţele stomatologiei moderne ne permit să numim restaurarea estetică a dinţilor, artistică, deoarece rezultatele ei pot fi comparate doar cu adevărate opere de artă. Restaurarea artistică vizează direct persoanele ce doresc un zâmbet mai frumos, din contul corecţiei formei şi culorii dinţilor, îndreptării ocluziei.

Carii dentare si tratarea lor cu mare eficienta in Chisinau

În timpul acestei proceduri se înlătură defectele, fisurile, iar dintele restaurat este la fel de rezistent ca și cel cu smalţ natural. Transparenţa smalţului marginii incizale a dintelui denotă tinereţea lui şi din acest motiv noi obţinem anume această îmbinare de culori la selectarea materialelor, ce ne permit să facem zâmbetul pacienților cu adevărat tânăr şi sănătos. 

Indicaţii pentru restaurarea artistică sunt: 

  • Leziuni, abraziunea dentară,

  • Pierderea unei porțiuni dentare,

  • Afecţiunile necarioase (defectele cuneiforme, hipoplazia, fluoroza),

  • Schimbarea culorii smalţului după tratarea canalelor radiculare, 

  • Diastemele (spaţiile dintre dinţi).

Restaurarea artistică modernă a dinţilor se deosebeşte de obturaţia de tip standard în primul rând prin faptul că ţesuturile dentare pierdute sunt înlocuite cu un material, ce imită cu exactitate dentina şi smalţul, transparenţa şi gama lor de culori, în timp ce obturaţia dentară – reprezintă apriori doar restabilirea caracteristicilor funcţionale ale dintelui. Modelarea artistică şi restaurarea dentară soluţionează simultan două sarcini - restabilesc funcţionalitatea lor şi le conferă un aspect estetic atrăgător.

Când medicul stomatolog recurge la metode protetice de refacere a dintelui cariat?

Pentru a înlătura riscul fracturării pereților, în cazul leziunilor carioase extinse, este indicată refacerea conturului coronar prin cimentarea adezivă a unor restaurări indirecte (incrustații) sau a coroanelor dentare.

Când avem, de exemplu, o distrucție mai mare de 60 % din coroana dentară, iar dintele este vital, adică cu nervul viu, atunci pacientului i se propune incrustația din ceramică (dacă vorbim de dinții din lateral) și fațete (dacă vorbim de cei frontali). 

Incrustațiile – sunt reconstrucții dentare de precizie micronică care completează porțiuni lipsa din coroana unui dinte lateral (premolar sau molar). Popular sunt numite „plombe din porțelan”, fiind fabricate din ceramică integrală, cu ajutorul roboților dentari (sisteme cad/cam). Sunt net superioare unei plombe clasice realizată din rășini compozite și de aceea și prețul incrustației este mai mare. Pe termen lung însă, datorită rezistenței cel puțin triple față de plombă comună, se dovedesc a fi o soluție economică. Refac excepțional estetica dintelui natural datorită varietății coloristice a cuburilor din porțelan din care sunt frezate robotizat. Prepararea dintelui este una specială, pe care medicii noștri o realizează cu ajutorul lupelor de magnificație și a unor instrumente de mare finețe.

  • Inlay: piesă protetică ceramică de forma unei obturații, confecționată pe un model de lucru în afara cavității bucale, ce urmează a fi cimentată pe dinte.

  • Onlay: un inlay de dimensiuni mai mari folosit atunci când lipsește, cel puțin, unul din cei patru pereți ai dintelui.

  • Overlay: când avem distrucție coronară mai mare de 60% și dinte devitalizat, pacientului i se propune varianta de protezare coroană dentară cu sau fără pivot sau overlay (incrustație).

  • Coroana: este un înveliș rigid (metalo-ceramic, integral ceramic, zirconiu) care va fi cimentat adeziv pe bontul restant, conferindu-i o mai mare stabilitate și rezistență în cazul unei fracturi.

Semne subiective ale cariei dentare :

  • durere la excitanţi termici (rece) şi chimici (dulce, acru) şi care durează atâta timp cât durează excitantul;

  •  modificarea de culoare a smalţului observată de pacient sub formă de pată albă cretoasă, mai ales la nivelul dinţilor frontali;

  •  dureri la masticaţie, în special în regiunea molarilor şi premolarilor datorită presiunii exercitate de alimente asupra papilei interdentare neprotejate, în cazul cariilor proximale cu întreruperea crestei marginale;

  •  retenţia resturilor alimentare în spaţiile interdentare unde există cavităţi carioase proximale;

  •  halenă fetidă în cavitatea bucală datorită fermentaţiei resturilor alimentare rămase în cavitatea carioasă.

Cauzele cariei dentare

 ▪ Factorul infecțios

Cavitatea bucală conține o mare varietate de bacterii care se acumulează pe dinți sau gingii, în special în locuri unde placa dentară este mai greu de îndepărtat.

Șanțurile și fosetele de pe suprafața ocluzală a molarilor şi premolarilor.

Spațiile dintre dinți, cunoscute şi ca spații interproximale.

▪ Factorul alimentar

Factorul alimentar este reprezentat de alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați. Bacteriile din cavitatea bucală transformă aceste zaharuri în acizi printr-un proces numit fermentație acidă. Dacă sunt lăsați în contact cu dintele pentru mai mult timp, acizii vor ataca structurile dure ale dintelui (smalţul, dentina) provocând demineralizarea acestora. Când demineralizarea continuă pentru o perioadă mai lungă de timp, smalțul şi dentina vor pierde cantități însemnate de substanțe minerale, lăsând în urmă matricea organică extrem de moale. Datorită consistenței slabe, matricea organică se va dezintegra, formându-se o cavitate.

▪ Terenul sau calitatea şi duritatea țesuturilor dentare

Cuvântul „teren” se referă la calitatea şi duritatea țesuturilor dentare (smalț, dentină, cement). Anumite boli sau tulburări genetice pot afecta calitatea smalțului sau dentinei crescând astfel riscul apariției cariilor. În asemenea situații, dinții devin mult mai vulnerabili deoarece smalțul care îi acoperă nu mai poate să-i protejeze eficient. Chiar dacă terenul nu este cauza primordială a apariției cariilor, el poate reprezenta un element important.

Pentru a înlătura riscul fracturării pereților, în cazul leziunilor carioase extinse, este indicată refacerea conturului coronar prin cimentarea adezivă a unor restaurări indirecte (incrustații).

Ce înseamnă caria netratată? Necesitatea unui tratament endodontic sau a unei extracții dentare. Tratarea cariilor este simplă și rapidă, dacă se efectuează la momentul potrivit. Este păcat să se piardă dinți sănătoși și vitali din cauza lipsei de timp sau dorință de a vizita un medic stomatolog. 


Tratamente

Costuri

Tratament carie ( obturatie, plomba)

400-750 lei

Tratament de canal 

300-1200 lei

Restaurare estetica artistica a dintelui

1200 lei

Share acest articol pe reteaua preferata
Programeaza-te acum!

Cu NOI vei ECONOMISI Timp, Nervi si Bani!
Nu a fost complectat corect cimpurile . Te rog revizeaza
Thank You ! Your email has been delivered.