Tratament Parodontal

Tratamen Parodontal Periodontita, cunoscută și ca boala parodontală, denumită popular parodontoză, este una din cele mai comune boli ale speciei umane. Aceasta reprezintă afectarea inflamatorie cronică a țesuturilor de susținere a dinților, adică a gingiei și osului. Atunci când inflamația se limitează la nivelul gingiei, afecțiunea se numește gingivită, iar în cazul în care acest stadiu a fost depășit, iar inflamația cuprinde osul, vorbim despre parodontită sau periodontită (în trecut se folosea termenul de parodontoză, unii pacienți și astăzi recunosc anume acest termen). Literal, periodontită înseamnă „inflamație în jurul dintelui”. În concluzie, boală afectează atât gingia, cât și osul: acesta se resoarbe (topește), iar gingia urmărește osul, retrăgându-se sau poate rămâne pe poziție, chiar dacă osul este resorbit. În lipsa unui tratament stomatologic adecvat și prompt, boala parodontală conduce la pierderea dinților. Poate interesa un singur dinte, mai mulți dinți sau toți dinții.


Statistic, boala parodontală reprezintă principala cauză de pierdere a dinților și poate fi asociată și cu alte boli cronice ce includ diabetul și bolile cardiace.

Cele mai frecvente cauze ale dezvoltării parodontozei sunt: agenții patogeni (bacteria PA), predispoziția genetică dată de sistemul imunitar, igienă orală slabă, fumatul, bolile sistemice și stresul. Cauza principală a bolii parodontale este placa bacteriană, acea peliculă subțire, lipicioasă, incoloră sau ușor gălbuie care se formează constant la baza dintelui și care produce inflamarea gingiei. Când nu este îndepărtată eficient zilnic, prin periaj dimineața și seara, placa bacteriană, sub acțiunea mineralelor din salivă, se întărește și formează tartrul dentar. Tartrul nu mai poate fi îndepărtat prin simplul periaj, ci necesită instrumente și aparate speciale, specifice cabinetului de profilaxie dentară (procedura se numește detartraj și este necesară cel puțin de 2 ori pe an).

Placa bacteriană se formează în baza resturilor alimentare, folosite de bacterii (denumite bacterii parodontale). Deși aceste bacterii parodontale sunt prezente în mod natural în gură, ele devin dăunătoare atunci când se instalează condiții propice pentru înmulțirea lor, permițându-se creșterea dramatică a numărului acestora. Acest lucru se întâmplă atunci când pacientul nu se spală regulat pe dinți și astfel placa bacteriană se acumulează excesiv. Același fenomen are loc și atunci când pacientul se periază zilnic, însă incorect, iar bacteriile se acumulează în special în zonele greu accesibile, între dinți sau sub lucrări, acolo unde periuța dentară nu ajunge și este necesară utilizarea atei dentare sau a altor instrumente moderne și eficiente de igienă orală.


Boala parodontală are ca simptom inițial inflamația gingiei, care apare ca răspuns al organismului prin sistemul său de apărare (imunitar) la atacul produs de toxinele eliminate de bacteriile acumulate pe dinte, în vecinătatea gingiei. Astfel, gingia:

 • devine roșiatică,

 • se umflă,

 • sângerează în timpul periajului.

Acest răspuns imunitar al organismului poate cauza daune grave atunci când placa bacteriană sau tartrul nu sunt periodic îndepărtate, deoarece inflamația avansează în profunzime și distruge ligamentul parodontal (ansamblu de fibre ce leagă atât gingia, cât și osul de dinte) și osul de susținere a dintelui.

Prin distrugerea osului se slăbește susținerea dintelui, care este în permanentă supus forțelor mecanice din timpul masticației, ajungându-se ca acesta să devină mobil și la un moment dat să fie pierdut (iar golul lăsat poate fi completat doar prin implant dentar sau punte dentară, ceea ce presupune vizite în plus la clinica stomatologică, precum și cheltuieli).

Tratamentul parodontitei (Chișinău, în incinta DAVINCI dental clinic)

Tratamentul parodontozei în clinica noastră corespunde celor mai înalte standarde, pentru că ne implicăm în profunzimea problemei, nu doar tratăm simptomele. Evident, fiecare caz este individual, dar pentru că unul dintre principiile de bază pe care le urmăm cu strictețe este păstrarea dintelui natural oricând este posibil, am dezvoltat o strategie exhaustivă pentru diagnosticarea și tratamentul eficient al parodontitei. Ce poate include tratamentul unui pacient ce suferă de această afecțiune? Iată lista, de la suspiciunea de parodontoză la finalul tratamentului dentar:

 • Parodontometria și completarea parodontogramei

 • Igienizare paro

 • Paro Recall

 • Însămânțarea bacteriologică din pungile parodontale (prelevarea de germeni parodontali, dozaj, antibiogramă, vaccin parodontal)

 • Operația de închidere a recesiunilor gingivale

 • Chiuretajul deschis în tratamentul parodontitei

 • Tratament conservativ al parodontitei

 • Alungire de coroană

 • Gingivectomia

 • Gingivoplastia

 • Chiuretaj subgingival închis în tratamentul parodontitei

 • Regenerare prin injectare a plasmei Plasmolifting

 • Regenerare tisulară ghidată cu materiale bioactive (os+membrană)

 • Aplicare PRF

 • Regenerare cu EMODOGAIN (0.15 gr, 3 gr, 7 gr)

 • Imobilizare dinți parodontolitici cu fibră de sticlă

Evident, cazurile grave fac ca prețul tratamentului parodontitei să crească, comparativ cu o intervenție precoce (sau, și mai bine, prevenția prin profilaxie dentară, detartraj efectuat la timp și igienă orală riguroasă). 


Costul tratamentului parodontitei este individual pentru fiecare caz, dar cei mai buni stomatologi din echipa noastră cu certitudine pot oferi o aproximație în timpul unei consultații stomatologice, iar rezultatele cu care ne mândrim merită cu siguranță investiția.

Ce urmări poate avea boala parodontală fără un tratament dentar la momentul potrivit?

Boala parodontală evoluează de obicei lent, pe parcursul a mai multor ani, fără durere semnificativă. Din această cauză, mulți pacienți ignoră sau neglijează micile semne apărute permițând bolii parodontale să progreseze către forme grave, atunci când nici cei mai buni stomatologi nu pot rezolva fulgerător problema. De aceea, controalele periodice la medicul dentist au o importanță majoră în prevenirea și detectarea precoce a stadiului în care se află boala parodontală, astfel încât să poată fi tratată corespunzător, cu eforturi și cheltuieli minime.


Pe lângă distrucțiile generate la nivel local, în cavitatea orală, microbii puternic patogeni implicați în apariția și dezvoltarea bolii pot migra la distanță, generând afecțiuni ale altor organe, cu perturbarea mecanismelor normale ale organismului, în special cel imunitar.


Prin intermediul fluxului sanguin, microbii agresivi amintiți pot ajunge și genera afecțiuni grave în diverse organe cum ar fi: inima, ficatul, creierul etc. Frecvent însă, aceștia contribuie pe lângă alte reziduuri din fluxul sanguin la blocarea vaselor de sânge, generând accidente vasculare.


 • În timpul meselor, atunci când înghițim, o mare parte din acești microbi ajung în tractul digestiv unde nu este pe deplin lămurit dacă trec de secrețiile acide sau nu.


 • Prin intermediul respirației, o mulțime din acești agenți patogeni sunt aspirați în plămâni, determinând afecțiuni pulmonare.


 • Sunt studii clare care demonstrează că boală parodontală și diabetul se întrețin și se potențează reciproc.


Este bine de știut că femeia gravidă ar trebui să-și controleze starea dinților și a gingiilor înainte de a rămâne însărcinată. Boală parodontală la gravidă poate influența negativ atât sarcina, cât și nașterea.


În concluzie, este bine să acordați o atenție sporită igienei orale la domiciliu, conform instructajului profesionist pe care îl veți primii în clinica noastră și să respectați periodicitatea igienizarilor profesionale periodice, o dată la 6 luni sau o dată la 3 luni, în cazul în care sunteți fumător.

Tratamente

Costuri

Complex de igienizare profesională cu parodontometrie

1000 lei

Chiuretaj deschis pentru 3 Dinți 

600 lei

Adiție de os cu membrana 

de la 1500 lei

Share acest articol pe reteaua preferata
Programeaza-te acum!

Cu NOI vei ECONOMISI Timp, Nervi si Bani!
Nu a fost complectat corect cimpurile . Te rog revizeaza
Thank You ! Your email has been delivered.