𝗭𝗮̂𝗺𝗯𝗲𝘁𝘂𝗹 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗶𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗼𝘁𝗱𝗲𝗮𝘂𝗻𝗮 𝘂𝗻 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗯𝘂𝗰𝘂𝗿𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗻𝘂 𝘂𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀.
Oamenii cu un zâmbet frumos sunt mai fericiți, au încredere în sine, iar performanțele pe plan profesional sunt mult mai numeroase.
Însă nu toți suntem înzestrați cu un zâmbet Hollywoodian. Din acest motiv, mai mult de 40% din rândul adulților apelează la medicul ortodont pentru corectarea poziției dinților cu ajutorul aparatelor ortodontice.
𝐂𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐦𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚 𝐝𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̆?
▪️Malocluzia dentară sau altfel spus “mușcătura gresită” se manifestă prin alinierea ( poziționarea) incorectă a dintilor și nu realizează o mușcatură potrivită între arcada inferioară și cea superioară. Ideal ar fi ca dinții să se potrivească astfel încât mușcătura să fie fără spații și fără înghesuirea acestora.
Tipurile de anomalie dentară:
𝐌𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐈 – relația dintre maxilarul superior și cel inferior este echilibrată, dar dinții sunt înghesuiți ori spațiați între ei, în special în zona frontală, incisivo-canină;
𝐌𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐈𝐈 – maxilarele nu asigură o mușcatură corectă, ceea ce înseamnă că dinții de sus se poziționează mult mai anterior dinților de jos, maxilarul superior fiind poziționat mai în afară, iar cel inferior rămâne nedezvoltat și mult situat posterior. Pacientul are profilul de “cioc de pasăre”
𝐌𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐈𝐈𝐈 – maxilarul inferior (mandibula) se dezvoltă mai în exces comparațiv cu maxilarul superior. Această anomalie este și cea mai greu de tratat.
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐞𝐢 ?
– dificultăți de vorbire ( fonetice și de articulare);
– masticație incorectă și implicit probleme digestive;
– apariția igienei dentare defectuoase și a cariilor;
– pierderea precoce a dinților.
𝐂𝐮𝐦 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐳𝐢 𝐦𝐚𝐥𝐨𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚?
Prin tratamentele ortodontice anomaliile de ocluzie pot fi rezolvate ușor, chiar începând la varste fragede.
1. 𝐓𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐝𝐨𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 ( aparate dentare mobile și mobilizabile: plăcuțe uni sau bimaxilare, trainere, myobrace-uri, aparate funcționale bimaxilare etc). Aceste tratamente sunt indicate în special copiilor și chiar începând cu vârsta de 3 ani, căci corectează obiceiurile vicioase ( respirația orală, deglutiția infantilă cu interpunerea limbii între arcadele dentare, sugerea degetului, interpunerea obiectelor străine etc) reeducarea musculaturii orale etc.
2. 𝐓𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐝𝐨𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐮-𝐳𝐢𝐬𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐢𝐱𝐞 (𝐛𝐫𝐚𝐜𝐤𝐞𝐭𝐢) 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞(𝐚𝐥𝐢𝐠𝐧𝐞𝐫𝐞, 𝐜𝐚𝐩𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐳𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞)
Asemenea copiilor, adulții îsi pot remodela dinții printr-un aparat ortodontic mobil sau fix, uneori cu realizarea unor extracții dentare sau chiar intervenții chirurgicale, dacă avem un deficit de spațiu pentru alinierea dentară.
Aceste tratamente diferă, în funcție de vârsta pacientului, de severitatea anomaliei și de starea dinților.
Fiecare tratament este individual și se aplică doar în urma unei consultații ortodontice complexe.
Doar Medicul ortodont în urma analizei situației clinice, radiografiilor, modelelor de studiu din gips sau scanării digitale, poate indica exact care este tratamentul pe care pacientul trebuie să il urmeze și în ce constă planul de tratament.
DaVinci dental clinic oferă tratamente complete și complexe pentru anomaliile dentare, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Medicii profesioniști și cu experiență în domeniu, tehnologiile digitale și aparatură de ultimă generație, tratamente de ultimă oră sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere apelezi la tratamentele DAVINCI dental clinic.