Un dinte tratat endodontic care s-a colorat mai poate fi albit ?
Raspunsul este “DA”.
La DAVINCI dental clinic dispunem și de albirea endodontica care se realizeaza numai în clinica, pe dinti devitali (dinti fără nervi).
In cazul dintilor devitali ( “fără nerv” tratați în trecut), în timp apare o modificare vizibila de culoare. Comparațiv cu alte tipuri de colorații, care apar la suprafața dintilor, consecinta unor factori externi, în acest caz modificarea culorii se produce din interior.
Albirea dentara acestor dinti “mumificați” se va face din interiorul dintelui.
Un dinte devital în general este colorat în profunzime (smaltul este mult mai transparent, astfel incat orice modificare a dentinei va fi vizibila la suprafața).
Cauzele colorarii dintilor în roz sau sur
- Tratamente endodontice efectuate incorect
- Anumite materiale folosite in tratatmentul endodontic (spre ex. rezorcin formalina)
- Accidente, traume, cu ulterioara necroza sau gangrena pulpei dentare
- Anumite medicamente administrate de către pacient pe termen lung ( antibioticile)
- Hemoragia intrapulpara,
- Resorbtia radacinilor
- Varsta
- Anumite boli metabolice
In ce consta procedura de albire endodontica?
Acest tip de albire se realizeaza doar la indicația medicului stomatolog și doar în cabinetul stomatologic, pentru fiecare dinte afectat în parte.
Procedeul este unul rapid, nedureros, constand în curatarea sistemului endodontic ( canalele radiculare) al dintelui, urmata de izolarea acestuia și de aplicarea gelului de albire.
Daca rezultatele intarzie sa apara, la indicația medicului stomatolog se poate repeta procedeul. Ca mentiune speciala, trebuie stiut ca în 20-30% din cazuri e posibil sa fie necesara repetarea albirii dupa cațiva ani.
Rezultatele albirii endodontice
Per general sunt sațisfacatoare.
Medicii de la DAVINCI dental clinica subliniaza ca acest tip de albire e o solutie potrivita pentru căzurile în care pacientul accepta doar o imbunatațire a culorii și doar daca dintele nu are o distructie mare. Exista, intr-adevar, și cazuri cu rezultate spectaculoase – dar și unele în care nici macar dupa cateva aplicari nu se vede niciun efect.
Riscurile albirii endodontice
Uneori incercarile repetate au ca efect fracturarea dintilor sau resorbtia radacinii.
Alternațive permanente
Cea mai buna alternațiva pentru albirea endodontica ramane insa fatetarea– sau, daca nu a ramas prea mult tesut dentar, se recomanda aplicarea unui pivot și a unei coroane dentare, dar costurile, în aceste cazuri, vor fi semnificațiv mai ridicate.
Singurul care va poate spune daca acest tip de albire va functiona și în cazul dvs, este medicul stomatolog. Programați-va acum la o consultație!