Medicii stomatologi de la DAVINCI dental clinic specializați în estetica dentara și protezare vor răspunde la toate întrebările despre coroane dentare în rândurile de mai jos și te așteptăm la DAVINCI dental clinic pentru a discuta și a stabili împreună detaliile de tratament.
Dacă zâmbetul tău nu arată așa cum ți-ai dori și necesită o reabilitare, însă anumiți dinți au suportat nenumarate tratmente dentare: tratamente de canal ( popular “dinte fără nerv”), plombe masive, sau prezinta carii sau fracturi, cea mai bună modalitate de a te bucura de o dantură sănătoasă și estetica, este tratamentul cu coroane dentare.
La DAVINCI dental clinic, coroanele dentare se realizează aplicind tehnologiile digitale, din materiale de înaltă calitate, care asigură atât rezistență, cât și un aspect natural, 100% la fel cu al dinților tăi.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă și ofera funcționalitate și estetica unui dinte cu un grad mare de distrucție sau care a trecut printr-un tratament dentar. Astfel, coroana dentară ii va crește rezistența dintelui și îl va proteja de alte afecțiuni dentare.
Important! O coroană dentară este folosită pentru a acoperi sau a „înveli” în totalitate un dinte deteriorat. Aceasta arată ca un dinte, cu mențiunea că se fixează ca un capac peste dintele afectat. O coroană dentară îmbunătățeste aspectul, forma și alinierea dinților. De asemenea, o coroană poate fi plasată deasupra unui implant pentru a oferi o formă și o structură asemănătoare dintelui natural. (Vezi Protezare pe Implant dentar)
Când este nevoie de o coroană dentară?
Coroanele dentare sunt recomandate în următoarele situații:
- dinți distrusi în proporție de peste 50% din cauza cariilor profunde – coroanele dentare avind rolul unui carcas de protectie 3D
- dinți ce au nevoie de o restaurare în ceea ce privește forma sau culoarea
- dinti devitalizați ( fără nerv) și cu obturații masive
- dinți decolorați sau cu diverse colorații care nu se supun albirii dentare
- dinti devitalizați, colorați în roz sau sur, care nu se supun albirii endodontice, (vezi albirea endodontica)
- in cadrul protezarii pe impant dentar
Din ce materiale sunt facute coroanele dentare?
Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe materiale, folosind diverse tehnici în laboratorul dentar, iar durabilitatea lor depinde de calitatea acestora. Cele mai durabile coroane dentare din stomatologia modernă sunt coroanele dentare din zirconiu sau coroanele dentare integral ceramice EMAX.
Iată mai jos prezentate tipurile de coroane dentare în funcție de material:
- coroană dentară din compozit ( acrilat)
sunt coroane dentare temporare ( provizorii), care uneori sunt indispensabile în tratamentul de succes al dintilor cu un grad foarte mare de distructie. Compozitul este un material mai puțin durabil și ieftin. Coroanele din acrilat au o durata scurta de viata, în mediu fiind recomandate pentru 6-12 luni.
- coroană dentară metalo-ceramică
este o coroana ceramica cu schelet metalic simplu (nenobil). Este cea mai ieftina coroana ceramica, dar prezinta anumite dezavantaje în timp, comparațiv cu alte coroane din ceramica. Vezi detalii (De unde vine diferenta de pret dintre diferitele tipuri de coroane dentare ?) sau
Fa o programare la medicul stomatolog. La DAVINCI dental clinic obtii informație Corecta și Ampla în timpul consultației medicului specialist în estetica dentara și protezare. Nu mai ezita
Scheletul acestei lucrari este confectionat din aliaje metalice nenobile de tip crom-nichel ( Cr/Ni ), crom-cobalt ( Cr/Co ), mult mai accesibile ca pret ( dar inferioare calitațiv ) comparațiv cu aliajele nobile ( aur, paladiu ) sau zirconiul.
Se poate indica in majoritatea cazurilor atat pentru dintii din partea din fața, cat și pentru cei din spate sau pentru a acoperi implanturile dentare. Este inferioara coroanelor cu schelet de zirconiu sau aliaj de aur dar este net superioara coroanelor metalo acrilice sau metalo compozite.
- coroană dentară din ceramică (porțelan)
Este confectionata în totalitate din ceramica, fără schelet metalic sau de zirconiu. Se foloseste în zonele din fața ale cavitații bucale (incisivi în special), unde exigentele estetice sunt maxime.
Necesita o tehnologie complicata de prelucrare, necesitand ceramici speciale, extrem de scumpe. Este, alaturi de coroana cu schelet de zirconiu, cea mai scumpa coroana dentara. Rezultatele estetice sunt excelente. Iar în timp isi justifica pretul.
- coroană dentară din zirconiu
se integrează perfect cu dinții naturali, astfel că îndeplinește chiar și cele mai exigente cerințe în materie de estetică. Zirconiul este un material biocompațibil, analergic cu rezistenta și estetica deosebita. Costul acestui material este extrem de ridicat ca de altfel și al sistemelor necesare pentru prelucrarea lui. Pretul unor asemenea lucrari este mare, dar rezistenta și estetica acestor coroane sunt excelente deoarece restaurarea finala nu va contine nici un metal.
De reținut: La DAVNCI dental clinic, coroanele dentare integral ceramice sau din Zirconiu sunt realizate din materiale de calitate, precum porțelanul integral (E-max, litiu-disilicat sau feldspat) sau zirconiul, folosind tehnologii de maxima precizie CAD-CAM (Computer Assisted Design – Computer Assisted Manufacture). Pentru că ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de soluții de tratament complexe, dar rapide, estetice și funcționale, am implementat conceptul de Stomatologie complet digitalizata. Astfel pacienții nostri se pot bucura de lucrari protetice cu o estetica deosebita și de o preicizie micronica, coroanele dentare adaptandu-se perfect la dintele tratat și se integrează 100% cu restul danturii.
Care este procedura de punere a unei coroane dentare?
Procesul de punere a unei coroane dentare implică două mari etape pe care ți le prezentăm mai jos:
Prima vizită presupune examinarea pacientului și stabilirea planului de tratament. Înainte de a demara acest proces, medicii noștri îți vor oferi o consultație pentru a afla dacă acest tip de restaurare ți se potrivește. În momentul în care am stabilit care este cea mai bună opțiune de tratament, trecem la prepararea dinților.
În cadrul primei vizite are loc si amprentarea digitală (rapidă și confortabilă). După ce dintele a fost preparat, medicul ia o amprentă optică 3D, folosindu-se de scanner-ul intraoral. Amprenta este trimisă la laborator, iar pacientul pleacă acasă cu o coroană dentară provizorie care îi protejează dintele.
Cea de-a doua vizită are loc imediat cum coroana dentară este gata. Coroana provizorie este înlocuită cu cea permanentă, iar pacientul se bucură de un zâmbet nou, frumos și funcțional. Acomodarea cu noua coroană dentară se face într-un timp scurt, aceasta simțindu-se apoi exact ca un dinte natural.
Care sunt avantajele și dezavantajele coroanelor dentare?
Avantajele coroanelor dentare sunt numeroase. Pe lângă funcționalitate, coroanele dentare au și rol estetic, fiind utilizate adesea pentru a corecta forma dinților sau poziția lor (dinți strâmbi, spații interdentare).
Avantaje coroane dentare
- reabilitarea funcțională a dintelui – imediat după aplicarea coroanei dentare funcția masticatorie este reluată
- Protejarea de fracturare a dintelui devitalizat sau cu plombe masive
- Prelungirea duratei de viata a dintelui compromis
- Termen lung de exploatare
- Restaurare dentară rapidă
- Armonizarea feței – efect de intinerire cu 8-10 ani
- Restaurează dintele distrus – coroanele dentare pot reconstrui dintele chiar și în cazurile în care acesta este afectat în proporție de peste 50% (carii, fracturi);
- Rezultat estetic deosebit și natural – indiferent de materialul ales, datorită realizării designului pe computer
- Acomodare imediată
Dezavantaje coroane dentare
Dezavantajele se pot întâlni doar în cazul unor coroane dentare de calitate mai slabă precum cele metalice sau din acril, rezistența acestora fiind îndoielnică. De asemenea, coroanele pe suport de metal nu asigură un înalt nivel estetic, iar acomodarea pacientului poate fi mai dificilă.
Sfat: Alegeti cu grija și atentie clinica unde veti face tratamentul și medicul stomatolog care va va trata. Tratmentele dentare sunt o investitie pe termen lung. Iar uneori ieftin, inseamna scump pe termen lung, mai ales cind e vorba de sănătate.
Ce durată de viață au coroanele dentare?
Durata de viață a unei coroane dentare depinde de o bună îngrijire orală. Este important periajul atent al dinților, de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Cu o igienă corespunzătoare, durata de viață a unei coroane ceramice poate depăsi chiar și 15 ani.
Te doare când îți pune coroană dentară?
Fixarea coroanei dentare este indolora, prin urmare nu ai de ce să îți faci griji în această privință. În funcție de caz, prepararea dintelui afectat poate fi făcută cu o banală anestezie locală, astfel că durerea sau orice tip de jenă sunt eliminate complet.
Coroane dentare sau fațete?
Dacă îți dorești să ai din nou încredere în zâmbetul tău, atât coroanele dentare, cât si fațetele dentare sunt două opțiuni de tratament cu rezultate estetice de excepție.
Fațetele dentare sunt soluția ideală pentru rezolvarea problemelor de estetică, dar care au o amploare mai mică: dinte pătat, dinte ciobit, fisuri minore ale dinților, mici spații între dinți. Când problemele sunt de natură mai complicată, iar dinții au defecte esențiale: dinte fracturat, dinte cu plombă masiva (cu risc crescut de fractură), dinte suportat tratamentul de canal, este nevoie de coroană dentară pentru a menține dintele intact și pentru a-l proteja de orice riscuri care ar putea duce la extracție.
Programează-te la o consultație și împreună cu medicul stomatolog discuta care este cea mai potrivita variantă de tratament pentru tine.
Coroană dentară sau implant?
O coroană dentară se fixează peste un dinte existent, devitalizat sau cu un grad mare de distructie. Implantul dentar este necesar atunci când există un dinte sau mai multi dinti lipsă. El reprezinta de fapt o rădăcină artificială din titan, care este inserat în osul maxilarului. Ulterior pe un bont protetic prefabricat ( abutment) ce se fixeaza în implant se aplica coroana dentara.
În funcție de complexitatea cazului dvs clinic și sfătuindu-te cu medicul, vei alege una dintre cele două opțiuni.
Se va observa că am coroane dentare, cât de mult vor semăna cu dinții mei naturali?
Nu, coroana dentară nu se observă, în special cele din ceramica sau zirconui, nimeni nici va ști de existența ei (colegi, prieteni). Chiar și dacă le spui, nu ar putea-o ghici pentru că arată exact ca dinții tăi naturali. Imită perfect smalțul dinților, iar culoarea este naturala si aleasă în funcție de nuanța danturii tale (inclusiv gradul de transparență poate fi reglat). Deci chiar dacă este vorba de o coroană dentară a unui dinte din față, nu ai de ce să îți faci griji.
De retinut Coroanele metalo-ceramice ( ce au carcasul metalic, acoperit cu ceramica) au un dezavantaj: în timp uneori gingia din jurul coroanei capata o nuanta violacee, sau se retrage și se evedentiaza un pic marginea metalica a coroanei. In imaginea de mai jos ( stânga- coroane metalo-ceramice, dreapta- inlocuirea lor cu coroane integral ceramice)
Cum mă spăl pe dinți dacă am o coroană dentară?
Coroanele dentare se vor ingriji exact ca dintii naturali. Deci va trebui doar să-ți respecți igiena orală – periaj de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură. Mișcările periuței vor fi dinspre gingie spre dinte, iar periajul va dura 3-5 minute.
De asemenea, va trebui să te asiguri că ajungi la stomatolog două ori pe an, la controalele de rutină.
Cât costă o coroană dentară?
Prețul coroanelor dentare diferă în funcție de tehnologia și materialele utilizate, prin urmare un preț mai mic va fi pentru cele compuse din metal + ceramică (metalo-ceramice), spre deosebire de cele integral ceramice (fără suport metalic – IPS e.max.).
La DAVINCI dental clinic îți oferim coroane dentare la un foarte bun raport calitate-preț!La Davinci dental clinic creăm cele mai naturale și mai frumoase zâmbete, ale căror rezultate nu sunt doar estetice, ci și funcționale, cu o rezistență pe termen lung, în cel mai scurt timp, cu ajutorul coroanelor dentare.
Fă cunoștință cu gama noastră completa de servicii stomatologice.
Tratamentele estetice nu schimbă doar un zâmbet, ci întreaga viață a pacientului care râde și se exprimă cu mai multă încredere și fără complexe.
Spune DA zâmbetului mult visat!Programează-te acum!