Totul despre durerea dentara- tratamente eficiente DAVINCI dental clinic

Multi dintre noi au trecut deja prin experienta neplacuta a unei dureri de dinti, cind ai da totul doar sa scapi de EA.  

Noi, medicii de la DAVINCI dental clinic, vrem sa elucidam tipurile și cauzele durerilor de dinti și cum putem ÎMPREUNĂ sa tratam și sa prevenim aparitia afectiunilor dentare. Fă cunoștință cu echipa noastră

Care sunt cauzele durerilor de dinti ? 

     

  • caria dentara
  • infectiile pulpare ( pulpita, inflamația nervului în popor)
  • infectiile periapicale (abcesul dentar)
  • traumațism dentar
  • nu are origine dentară ( sinusite, nevralgii, etc.)

Chiar daca caria și complicațiile ei (pulpite, abces etc.) reprezinta cea mai frecventa cauza a aparitiei durerilor dentare, uneori acestea pot sa nu fie cauzate de dinti. De exemplu, durerile dintr-o infectie a sinusului maxilar ( haimorita, în popor) sunt deseori resimtite la nivelul dintilor superiori.

Ca regula generala, este indicat sa contactați medicul stomatolog ori de cate ori semnalați o durere la nivelul cavitații bucale sau orice alt disconfort. 

  • Obligator telefonam medicul stomatolog daca:
  • Durerea persista mai mult de 2 zile
  • Durerea este severa, acuta, pulsațila
  • Durerea e insotita de edem  ( umflatura ) a regiunii din jurul dintelui
  • Durerea este acompaniata de febra, stare generala alterata
  • Durerea iradiaza în zonele invecinate (urechi, ochi, gat sau fața)

Pentru tratarea urgențelor dentare DAVINCI dental clinic a creat Serviciul de Urgenta Dentara NON-STOP  24/24. 

 Pacienții care solicită tratament dentar de urgență trebuie să anunțe telefonic, sunând la unul din următoarele numere:

022011050 SAU 079268506

Daca aveti o durere de dinti, cititi mai departe pentru a va identifica simptomele, cauzele și optiunile de tratament:

1. Sensibilitate dentara la cald și rece

In cazul sensibilitații dentare, veti resimti usoare dureri la consumul alimentelor calde sau reci sau la inspirarea aerului rece, dar aceste dureri dureaza doar cateva momente și ulterior trec de sinestatator.

Cauze:

1. subțierea stratului de smalt care protejeaza dintii 

 2. retractia gingiei, descoperind zone sensibile de pe suprafața radacinii unui dinte ( cementul dintelui)       

3. o carie mica interdentara sau la coletul dintelui

 4. o obturație ( plomba) care a devenit mobila. 

In cazul sensibilitații dentare, veti resimti usoare dureri la consumul alimentelor calde sau reci, dar aceste dureri dureaza doar cateva momente. 

Vizualizeaza video 

Ce puteti face

Profilaxie la domiciliu Incercați sa va periați dintii cu o periuta cu peri moi, folosind o pasta cu un continut bogat în fluor. Exista paste specifice pentru dinti sensibili (de exemplu Sensodyne). Aceste paste ar putea reduce sensibilitatea în zonele în care radacina dentara este dezgolita.

Profilaxie de cabinet ( flourizare) 

Tratament terapeutic ( obturație)

 Important. Daca dupa cateva zile, de la efectuarea tratmentelor dentare enumerate, durerea persista sau creste în intensitate, contactați medicul dumneavoastra stomatolog.

2. Dureri sau disconfort dupa tratamente dentare

  Anumite tratamente dentare pot produce o reactie inflamatorie usoara a pulpei dentare, ceea ce va provoca o crestere temporara a sensibilitații dintelui, care ar trebui sa dispara în citeva zile dupa tratament. Totusi, daca a fost executata o lucrare dentara sau tratamente endodontice mai complexe, dintii pot avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a-si reveni. Din acest motiv, pacienții pot resimti dureri usoare la nivelul acestora pentru căteva saptamani.

Un alt motiv ar putea fi o obturație sau o lucrare dentara care a fost lasata “prea inalta”. In aceste situații, pacienții vor simti un oarecare disconfort  și oboseala în timpul masticației sau dureri la nivelul muschilor masticatori sau articulației.

Ce puteti face

In cele mai multe cazuri, durerile vor disparea treptat în cateva saptamani. In acest timp puteti apela la analgezice usoare ( Dexalgin, Algocalmin, etc.).

Daca durerea persista sau creste în intensitate, apelați la medicul stomatolog.

Daca simtiti ca o lucrare dentara sau obturație este “prea inalta”, este de asemenea important sa contactați medicul dumneavoastra. In aceste situații, lucrarea va avea nevoie de o corectie ocluzala. Acest procedeu este absolut necesar de efectuat, pentru a exclude pe viitor dereglari de functie a aparatului dento-maxilar

                                3.Dureri ascutite cand “muscați” pe dintele respectiv

Cauze

  • Carie profunda,
  • Obturație defectuoasa care a devenit mobila
  • Fractura unui perete a dintelui
  • Afectarea pulpei dentare sau a tesutului situat sub dinte (pulpita sau periodontita)

Ce puteti face

Neaparat contactați medicul stomatolog!

DAVINCI dental clinic vă oferă o gamă largă de tratamente dentare pentru a lupta împotriva durerii dentare. Fa cunostinta cu gama noastra completa de servicii dentare!

Medicul stomatolog va evalua situația. Daca pulpa dintelui este afectata, este nevoie de un tratament endodontic. De obicei, nu este necesara extractia dintelui desi tratamentul propus poate diferi de la caz la caz.

O fractura dentara poate fi dificil de tratat. Tratamentul propus va depinde de localizarea și adancimea fracturii precum și de gradul de afectare al pulpei dintelui.

4.Dureri acute la consumului de alimente calde sau reci

Daca durerile sunt acute, continui, adica se prelungesc și dupa ce stimulul a fost indepartat, este un semn ca pulpa dintelui ( nervul) a fost afectata.

Aceasta tulburare se numeste pulpita dentara,  cauzată fiind de microbii aflați la nivelul unei carii dentare profunde ce a afectat pulpa dentara.

Ce puteti face

Este indicat sa contactați medicul stomatolog cat mai repede. Analgezicele de cele mai multe ori fiind neefective sau vor imbunatați doar temporar situația. 

Atenționam: In cazul în care este o pulpita acuta, durerile se intensifica și devin insuportabile noaptea. Din aceste considerente, recomandam activ sa va preocupați de remedierea durerii dentare din timp, de cu zi.

De cele mai multe ori, tratamentul în asa situații clinice va consta in tratament endodontic: “scoaterea nervului” urmata de obturarea canalelor radiculare. La final, dintele va fi reconstituit cu o obturație sau o coroana dentara, în dependenta de gradul de distructie a coroanei dentare.

5.Dureri constante de intensitate crescuta care se agraveaza la ațingerea dintelui

Aceste semne arata ca infectia a patruns din pulpa în tesuturile situate sub dinte (ligamente periodontale, os alveolar). Daca gingia este umflata în dreptul dintelui, este vorba de un abces dentar.

Uneori, abcesele dentare pot evolua fără dureri, pacienții observand doar ca mucoasa din dreptul dintelui este umflata.

Ce puteti face

Contactați imediat medicul stomatolog pentru ameliorarea durerilor și a disconfortului!

Medicul va efectua un drenaj endodontic pentru a elimina puroiul și ar putea sa va prescrie un tratament cu antibiotice.

Pentru a salva dintele, este nevoie de un tratament endodontic, care se poate extinde pe mai multe sedinte. Daca infectia este foarte avansata sau dintele prea distrus pentru a mai putea fi reconstituit, medicul stomatolog va indica extractia acestuia. 

6. Dureri constante, dar dificil de precizat care dinte cauzeaza problema

Aceste semne pot indica o pulpita dentara. “Nervul” din interiorul unui dinte este infectat sau posibil chiar a murit ca urmare a infectiei.

Ce puteti face

Vizitați cat mai repede medicul stomatolog deoarece, daca afectiunea nu este tratata, durerile se pot agrava. Puteti lua medicamente calmante (Nurofen, Algocalmin sau altele) în timpul în care asteptați sa fiti tratat.

In urma unei consultații atente, medicul va identifica dintele problemațic. Un tratament endodontic corect va elimina durerile și va salva dintele afectat.

7.Dureri sub forma de presiune la nivelul dintilor superiori care pot iradia și în maxilar

Durerile de dinti pot fi cauzate și de alte afectiuni (in afără celor dentare). Durerile cauzate de afectiuni ale sinusului maxilar pot fi resimtite în dinti și invers.

Inflamația sinusurilor maxilare poarta numele de sinuzita maxilara. Durerile apar la nivelul obrajilor dar foarte frecvent iradiaza în dintii superiori (molari și premolari).

Exista și alte afectiuni care pot provoca dureri resimtite la nivelul dintilor și a fetei. De exemplu, bruxismul (afectiune caracterizata prin “scrasnirea” excesiva și necontrolata a dintilor în special în timpul noptii) poate cauza dureri constante și o senzație de presiune resimtita în dintii superiori și maxilar. Nevralgia

Ce puteti face

Este  absolut necesara consultația medicului stomatolog, dar cel mai bine, chirurgului maxilo-facial. In primul rand, se va stabili daca durerile au origini dentare sau alte cauze.

Planul de tratament va putea fi elaborat doar dupa o consultație amanuntita insotita de examinari complementare (radiografie, tomografie, RMN etc.)

 NU RĂBDA DUREREA DENTARĂ! PROGRAMEAZĂ-TE ACUM LA O CONSULTAȚIE!

Share acest articol pe rețeaua preferată

Drop